Osnovna muzička škola "Dr Dragutin Gostuški" Pirot

Razmena iskustava – osnova za razvoj kulturne scene

Novi Sad je jedna od tri Evropske prestonice kulture za 2022. godinu. To je vest koja već nekoliko godina čini ponosnim ne samo Novosađane, već i mnoge građane Srbije, a posebno stvaraoce i profesionalce zaposlene u kulturi. Godina titule, koja je od 13. januara ove godine počela da živi na ulicama, u galerijama i kulturnim stanicama Novog Sada, šansa je i ohrabrenje za kulturu Srbije, njen evropski kontekst i budućnost.

Zaposleni u institucijama kulture sa juga i istoka Srbije, u činjenici da je Novi Sad Evropska prestonica kulture vide priliku da uče, razmotre bolje upravljanje i unapređenje sopstvenih kapaciteta. Upravo zato, interesovanje za studijsku posetu Novom Sadu, organizovanu zajedničkom sinergijom EU info kutaka iz Novog Sada i Niša, bilo je veliko i puno očekivanja. Najveći grad u Vojvodini ni ovog puta nije izneverio.

Put Novog Sada krenulo je dvadeset predstavnika institucija kulture i nevladinih organizacija čije su polje delovanja kultura, stvaralaštvo i umetnost. Iz Niša, predstavnici Narodnog muzeja, Galerije savremene likovne umetnosti, Niškog kulturnog centra, Univerzitetske biblioteke „Nikola Tesla“, Istorijskog arhiva Niš i Zavoda za zaštitu spomenika kulture, kao i predstavnici Nišvil fondacije, Lokalne fondacije Niš, Mladih ambasadora i Fabrike umetnika. Iz Pirota, predstavnici Doma kulture, biblioteke i muzičke škole „Dr Dragutin Gostuški“, a iz Leskovca i Prokuplja predstavnici tamošnjeg centra i doma kulture.

Zahvaljujući saradnicima iz Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ), u posetu Novom Sadu, krenuli su i predstavnici Muzeja Krajine iz Negotina, Narodnog muzeja u Zaječaru, Biblioteke Centra za kulturu Kladovo, Kreativnog udruženja Nego iz Negotina i Pozorišta PATOS iz Smedereva. Na teritoriji istočne Srbije i Donjeg Podunavlja u okviru projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“, GIZ deluje na poboljšaju i prezentaciji lokaliteta kulturnog nasleđa kao značajnog privrednog potencijala za ekonomski razvoj ovog dela Srbije.

U govoru dobrodošlice, gradski većnik za kulturu Novog Sada Dalibor Rožić, rekao je da je postojanje političke volje ključno za realizaciju jednog velikog i značajnog  poduhvata, a da su usvajanje gradske strategije razvoja kulture i koordinisan rad različitih aktera, osnova bez koje je nemoguće jačati kapacitete institucija u kulturi. To su osnove koje obezbeđuju dalje umrežavanje u okviru evropskog kulturnog prostora čija je kruna dobijanje titule Evropske prestonice.

Upravo je sastanak sa Milicom Nikoletić Rašković, koja je na čelu razvoja programa u Fondaciji Novi Sad – Evropska prestonica kulture, potvrdio da je preduslov ovako značajnom priznanju, jačanje kapaciteta svih aktera u kulturi grada. Veoma složen put od ideje do realizacije i izrade aplikacije, izrada kreativnog koncepta i programskog narativa i slogana  „Za nove mostove”, koncept kulturnih stanica, participativnost građana i kontekstualizacija lokalnog identiteta u evropski prostor, bili su ne samo zanimljiva i sadržajna priča dobre prakse, već i inspiracija za nove ideje koje gosti sa juga i istoka mogu primeniti i u svom radu.

Umetnički koncept projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” baziran na osnovnim vrednostima Evropske unije, kao što su ljudska prava, multikuturalnost ili interkulturalni dijalog, predstavnici institucija sa juga i istoka Srbije, mogli su da vide kroz koncepcije dve zanimljive i dragocene galerijske postavke, izložbe “Feministička avangarda 1970-ih. Radovi iz Verbund kolekcije, Beč” u Muzeju Savremene umetnosti Vojvodine i izložbe iz kolekcije Jovanke Broz u Galeriji Matice srpske.

Susreti sa Gordanom Đilas iz biblioteke Matice srpske, te dr Tijanom Palkovljević Bugarski, upravnicom Galerije Matice srpske i kustoskinjom Jelenu Ognjanović, približili su gostima značaj nacionalnog identiteta i njegovog očuvanja u kontekstu evropskog kulturnog prostora. Posetu najznačajnijim institucijama kulture Novog Sada, gosti sa juga i istoka Srbije završili su u Srpskom narodnom pozorištu gde im je domaćin bio direktor Aleksandar Stankov.

Sa namerom da osnaže veze sa sličnim instirucijama i organizacijama u Novom Sadu, predstavnici institucija kulture su tokom gostovanja imali i odvojene sastanke sa Festivalom uličnih svirača, Muzičkom i baletskom školom i predstavnicima Ateljea 61. Ovi neposredni kontakti omogućili su direktnu razmenu iskustava, planova i pokrenuli su mogućnost saradnje i dalje razmene ideja, umetnika i programa.

Dvodnevni susret koleginica i kolega sa jugositoka i Novog Sada pokazao se dovoljnim da se inicijalne ideje, energija i kreativnost pokrenu dalje ka konkretnijoj saradnji. Saradnja, kao ključna reč ovog studijskog putovanja u samom je temelju koncepta Evropske prestonice kulture, ali i u samoj ideji Evropske unije i njenih vrednosti. Susret radnika u kulturi sa jugositoka i Novog Sada pokazuje nam da je nove mostove potrebno graditi kako bi ove ideje i vrednosti postale stvarne i deo našeg života. 

Svake godine dodeljuju se titule Evropske prestonice kulture, što daje dodatni podsticaj lokalnoj ekonomiji i stavlja akcenat na lokalne umetnike i jedinstveno kulturno blago grada. Novi Sad nosi ovu titulu 2022. godine. Ovo je jedinstvena platforma za razvoj kulture i kulturnih potencijala gradova, koja će podstaći kulturnu vitalnost Novog Sada i omogućiti njegovu urbanu regeneraciju, dok će istovremeno promovisati njegov međunarodni ugled i turističku ponudu.